kaupallistaminen myynti yrittäjyys näkyvyys
Julkaistu 05.02.2018 , päivitetty 06.02.2018

Tee itsesi näkyväksi ja löydettäväksi, yrittäjä!

Maaseudun yritystuet tarjoavat mahdollisuuksia monenlaisille yrityksille – aloittaville ja laajentaville – toimintansa kehittämiseen ja uudistamiseen. Maaseudun yritystukia voi hakea, vaikka ei harjoittaisikaan maataloutta yritystoiminnan lisäksi. Yritysten perustamista ja investointeja tuetaan, jotta maaseudulle syntyisi lisää yritystoimintaa ja työpaikkoja ja sitä kautta elinvoimaa maaseudulle.

Pitkien kehitysprojektien rinnalla autamme kehittämään yritystoimintaa niille, joilla on tahto ja sydäntä muuttaa maailmaa. Maaseudun autioituvan yritystoiminnan lisäksi Suomi on täynnä sisäilmaongelmista kärsiviä ihmisiä, joiden työurat ovat vaakalaudalla. Vanhoja ammatteja katoaa, mutta samalla löytyy uusia urapolkuja. Oma koti voi toimia työpaikkana sisäilmaongelmista kärsivälle tai pienelle paikkakunnalle muuttavalle

Rouhkeus startata yritystoiminta ammattimaisesti

”Näin metsässä muurahaispesän, jossa oli karhun jälki. Jälki oli sydämenmuotoinen. Se näky vaikutti minuun syvästi. Tee siitä yritykselleni logo”. Näillä sanoilla käynnistimme Johanna Havaksen matkan opettajasta yrittäjäksi. Yrityksen perustamiseen liittyy paljon tunnetta ja palavaa halua siirtää omat kokemukset yrityksen sieluksi.

"Johanna Havas on työskennellyt lähes kolmekymmentä vuotta liikunnanopettajana, joista suurimman osan aivan kotitalon vieressä sijaitsevassa Kuuhankaveden koulussa. Havas oireili vahvasti sisäilmaongelmien vuoksi, joten pieni aikalisä oli paikallaan. Havas haki apua vuorotteluvapaasta ja opiskeli aikuisopiskelijatuella itsensä hyvinvointivalmentajaksi.

Toukokuussa 2017 hän perusti yrityksensä Voimanpesän, jonka kautta hän muun muassa ohjaa viittä liikunta­ryhmää viikossa ja järjestää kuukausittain kursseja vaihtuvilla teemoilla. Toukokuussa Havas johtaa miehensä Eino Havaksen kanssa kymmenen ihmisen joukon hyvinvointimatkalle Kreikkaan."

Aloittavan yrittäjän päässä kuhisee

Johannan sadat ajatukset ja ideat yrityksen toiminnasta vilisivät tavatessamme kuin tuhannet muurahaiset keossa. Muurahaispesän kaaokselta näyttävän kuhinan takana piilee kuitenkin järjestäytynyt organisaatio, motivoitunut työnteko ja selkeät reitit. Bisnesmuotoilun ytimessä piilee taito löytää niitä reittejä, jotka johtavat suoraan asiakkaiden luo. Näiden reititysten avulla alkaa muotoutumaan selkeämpi toimintamalli, jotta perustetusta yrityksestä tulee jo alkumetreillä kannattavampi.

”Elämässäni tapahtuu isoja asioita ilman, että ajattelen niitä. Mutta niin on varmaan parempi, koska jos sitä liikaa rupeaisi miettimään, niin ei uskaltaisi tehdä mitään.

Kaupallistaminen ja tuotteistaminen on vain yksi kehittämisen kulma. Rohkeus sietää alun kaaosta ja luottaa oppimiseen on yksi yrittäjän tärkeimmistä ominaisuuksista. Koen bisnesmuotoilijana että tätä rohkeutta on tärkeää vaalia ja tukea etenkin niinä päivinä, kun asiakkaan tuskanhiki nousee pintaan siitä mitä kaikkea yrittäjänä pitäisi osata ja oppia. 

Pienistä virroista muodostuu yritystoiminnan flow

Starttasimme kehittämisen rohkeasti selkeimpien palveluiden markkinoinista ja mainonnasta. Markkinoinnin ja myynnin asiakaslähtöinen oppiminen alkumetreillä tärkeää, koska se on kannattavuuden kannalta yksi tärkeimmistä yrittäjän taidoista.

”Työ yrittäjänä on toki erilaista kuin opettajan ammatti. Yrittäjälle tilanne on aivan erilainen. Suuri osa Havaksen työtä on kurssien markkinointi, sillä miten muuten kukaan löytäisi tiensä hänen tunneilleen.”

Kun yritystoiminnan palveluiden kartoitus selkeytyi, teimme yrityksestä löydettävän ja näkyvän nettisivujen avulla. Pienen yrityksen kohdalla brändi muotoutuu Johannan ympärille ja on kaikkea sitä, mitä hän itse edustaa. Viimeistellyn ja kiillotetun yrityskuvan sijaan maanläheiset värit, aidot kuvat ja tunnelma ovat sitä mitä Johanna ja Voimanpesä aidosti ovat. Nettisivut eivät ole koskaan valmiit vaan ne rakentuvat ja kehittyvät pikkuhiljaa yrittäjän työkaluksi asiakasviestintään ja sisältömarkkinointiin. 

Viikko nettisivujen julkaisusta Johanna sai yhteydenoton maan laajalevikkisimpiin sanomalehtiin lukeutuvasta Maaseudun tulevaisuudesta. Toimittaja etsi netistä pieniä yrittäjiä maaseudulta, löysi yrityksen Johannan koiran Tassuterapeutti Tiukun avulla. Hän viehättyi Johannan monipuolisista palveluista ja halusi tehdä jutun hänestä. Tämän parempaa markkinointia tuskin kukaan aloittava yrittäjä kohtaa.

Löydetyksi tulemisen opettelua ja kehittämistä jatketaan edelleen yhdessä, sillä yrittäjyys on jatkuvaa oppimista. Reitit asiakkaiden luokse tulevat näkyvimmiksi ja näin vauhdikas alku kasvaa ja jalostuu pidemmällä aikavälillä kestäväksi liiketoiminnaksi.


Lainaukset ja kuva poimittu 4.2.2018 Maaseudun tulevaisuus lehdessä julkaistusta artikkelista. Kuvaajana Petteri Kivimäki:
http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ihmiset-kulttuuri/artikkeli-1.223214 


Johannan nettisivut:
www.voimanpesa.fi